martes, 13 de diciembre de 2011

Sessió del 13/12/2011

 
 
Avui a classe, amb en Joan Anton, hem treballat en grup l'exposició que haurem de fer el proper dimarts sobre les TIC en un centre d'Educació Infantil. El meu grup i jo vam fer l'anàlisi del centre escolar l'Arenal de Llevant (Barcelona), una escola que avarca Educació Infantil i Primària.

Pel que vam poder veure en la nostra visita al centre, l'Arenal de Llevant és un centre educatiu innovador que aposta per la integració de les noves tecnologies a les aules i la seva utilització diària i constant en les diverses activitats dutes a terme. Vull destacar que aquesta escola és una de les 12 escoles que duen a terme el projecte Educat 2.0, on cada alumne disposa d'un portàtil per a treballar. Centrat-me en Infantil, els infants també gaudeixen d'ordinador propi, però el que més utilitzen són tablets amb les quals utilitzem programes com el Kid Pix. Però aquesta escola no tant sols gaudeix d'ordinadors, sinó que tenen a l'abast eines com les pissarres digitals i els microscopis. 
Vull remarcar que tots els alumnes, ja siguin de primaria o d'infantil, poden gaudir de les TIC i, fins i tot, aquest centre promou que siguin els alumnes qui els agafin, els engeguin, els utilitzin i els manipulin, amb plena llibertat. Creuen molt en la lliure experimentació i en fomentar l'autonomia dels alumnes.

Per altra banda, la metodologia i filosofia que pren l’escola davant de les TIC és que s’han de prendre com una ajuda i una eina en educació, però mai com una assignatura paral·lela a tot el procés d’aprenentatge que fan els infants. Els mestres de l’escola tenen molt present que a través de les TIC, no obtenen una garantia absoluta de que s’estigui fent un aprenentatge realment significatiu per part dels seus alumnes i per això, intenten que tots els alumnes s’impliquin per igual i que la metodologia emprada sigui la més adequada per a l'aprenentatge. 
Fent referència a la formació del professorat, aquests assisteixen a un seminari permanent en el qual se’ls ajuda i assessora en l’aplicació de les TIC a les aules. 
Bé, a nivell personal, vull dir que aquesta escola em va encantar, ja no tant sols per la seva filosofia davant de les TIC, la qual crec que és la correcta i la que les escoles haurien de tenir, sinó que també per altres aspectes innovadors com ara la investigació a través d'un hort i d'animals que tenen a l'escola. És molt important la metodologia dels mestres a l'hora d'ensenyar o dur a terme una activitat i amb les TIC passa el mateix, ja que utilitzar tècniques innovadores no garanteix aprenentatge, però si les sabem utilitzar correctament i treure'n profit, estic segura que sí. Per tant, considero que les em d'integrar en el dia a dia de les aules, fent-los veure als alumnes que són un recurs que els pot afavorir i ajudar molt, com qualsevol altre.

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario